Vegaanin sienilasagne

Näinhän tässä kävi, että ”arkiveganismi” muuttui melkein heti 24/7 veganismiksi. Pari kuukautta olen nyt ollut ilman eläinkunnan tutoteita ruokavaliossa ja täytyy sanoa että olen hämmästynyt. On ollut helpompaa oppia vähän erilainen tapa tehdä ruokaa, kuin kuvittelin. Aiemminhan (kuten blogia seuranneet ovat huomanneet), suurin osa ruoista on sisältänyt maitoa, kermaa, voita tai juustoa. Jos ei muuta niin ripaus parmesania päälle. Mutta kun perusasiat on ensin opetellut muualta, on ollut helppo alkaa soveltaa jo omia.

Aloittelevalle vegaanille ja niille, jotka haluavat lisätä vegaanisen ruoan osuutta pöydässä, suosittelen Chocochilin blogia. Reseptit ovat helppoja seurata, kuvat kauniita ja ruoat herkullisia. Blogista löytyy paljon tietoa myös aloitteleville, kuten vaikka että mitä leivän päälle, erityisesti kokkikoulu-osiosta. Toinen sympaattinen on Huono valo, ruma kattaus. Samahan on minunkin ruokakuvieni punainen lanka…

Nyt omaan reseptiini. Meillähän lasagne on yksi koko perheen lemppareista. En ole aiemmin kertonut lapsille, että ruoassa ei ole maitoa kuten ennen, mutta tänään isompi halusi olla mukana tekemässä ja näki että lorautin soijamaitoa kattilaan. Ilmoitti kovaan ääneen ettei tule pöytään, ei suostu maistamaan eikä uskonut kun vakutin että on jo moneen kertaan syönyt sitä. Saa nähdä voittaako periaate vai nälkä, kun kohta on lounas… Sienen sijaan voi tietenkin liottaa desin tai pari soijarouhetta.

CAM00180

Tomaattikastike

2 rkl oliiviölyä
1 keltasipuli
2 vartta selleriä
1 porkkana
2 kynttä valkosipulia
5 cm pätkä kesäkurpitsaa
10 cm pätkä purjoa
pakkasesta pinaattia tai nokkosta
100 gr kanttarellia pakkasesta tai mitä sientä nyt sitten löytyy
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä (huuhtele tomaattitölkki)
1 sokeripala
1 kanelintanko
1 dl punaviiniä
2rkl oreganoa
suolaa, pippuria

Pilko kasvikset ja paista kevyesti öljyssä. Porkkanan ja kesäkurpitsan voi hyvin raastaa. Lisää loput aineet ja anna hautua puolisen tuntia, tai sen aikaa kun muihin valmisteluihin menee.

Valkokastike

3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl kauramaitoa (tai soijajuomaa tai mitä nyt on, kunhan ei ole makeutettu)
2 dl kaurakermaa (Nordicin 15% on tosi hyvää)
1 dl oluthiivahiutaleita (jätä pois jos ei ole tai et tykkää)
muskottia, suolaa, pippuria

Kuumenna öljy. Vatkaa vehnäjauho sekaan, lisää hitaasti valuttaen ja koko ajan vatkaten neste joukkoon. Sekoita oluthiiva joukkoon, mausta ja kuumenna vielä jonkin aikaa niin että seos sakenee.

Kasaa lasagne: lado järjestyksessä lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, valkokastiketta ja taas levyjä vuokaan. Päällimäiseksi jätä vielä yksi kerros kastiketta. Jos tahdot, voit myös viipaloida tomaattia päälle. Paista 180C (kiertoilma 160) noin kolme varttia. Kypsän lasagnen voi sitten koristella vielä basilikan lehdillä, mutta älä tee sitä virhettä että heität ne ajatuksissasi pinnalle ennen paistamista, koska niistä tulee kurjia, kuivia ruppanoita. Kokeilin.

Jälkikirjoitus: hyvin maistui kaikille.

Jätä kommentti